Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Μέτρα για τη διαχείριση και το κουκούλωμα της φτώχειας

Προτείνει μηδαμινά επιδόματα για να συγκαλυφθούν οι συνέπειες από την πολιτική που και το ίδιο υπερασπίζεται και προωθεί

Χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς προσπαθούν να επιβιώσουν με συντάξεις πείνας, εξαιτίας και των νόμων του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα της πρότασης νόμου αποτελούν κοροϊδία σε βάρος τους
Χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς προσπαθούν να επιβιώσουν με συντάξεις πείνας, εξαιτίας και των νόμων του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα της πρότασης νόμου αποτελούν κοροϊδία σε βάρος τους
Να διασκεδάσει τη φτώχεια και την εξαθλίωση που βιώνουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, με την πρόταση νόμου για την «ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων» που κατέθεσε και συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πρόκειται για πρόταση που στην ουσία εξωραΐζει τη στρατηγική που τόσο η ΝΔ όσο και το ίδιο υπερασπίζεται και προωθεί.

Προτείνοντας μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί από τη μια να συγκαλύψει με μηδαμινές χρηματικές ενισχύσεις τις ακραίες μορφές φτώχειας και από την άλλη να βγάλει λάδι την πολιτική που υπερασπίζεται και η οποία προβλέπει μισθούς και συντάξεις πείνας, υπερκεδοφορία για τους βιομήχανους και φτώχεια για το λαό. Οι δικές του δυνάμεις άλλωστε είναι αυτές που στο συνδικαλιστικό κίνημα υπογράφουν τις Συμβάσεις του αίσχους, για να έρθει μετά το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει την «ενίσχυση» εκείνων που φυτοζωούν στην κυριολεξία με μικρό ή και καθόλου εισόδημα.

Η πρόταση - με βάση ερμηνεία του Συντάγματος - δεν μπήκε σε ψηφοφορία αφού προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση - προβλέπει την παροχή επιδόματος θέρμανσης (300, 400 και 500 ευρώ ανάλογα την περιοχή), την καταβολή έκτακτου εφάπαξ «επιδόματος αλληλεγγύης» από 500 έως 1.300 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ και αύξηση των συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μόλις πρόσφατα καταψηφίσει πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την πραγματική προστασία του λαϊκού εισοδήματος, η οποία περιείχε μέτρα που έρχονταν σε ευθεία αντίθεση με την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Προτάσεις διαχείρισης της φτώχειας

Καταψηφίζοντας την πρόταση νόμου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος εξήγησε ότι τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας στόχο έχουν τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής. Τόνισε ότι είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, από την στιγμή που δεν αμφισβητούνται οι αιτίες και το ίδιο το σύστημα το οποίο υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι υποκριτικό, είπε, γιατί προτείνεται μια διαχείριση της φτώχειας που διευρύνεται και σε άλλους όπως κάνει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ που μιλούν για «στοχευμένες επιδοματικές πολιτικές σε ακραία φαινόμενα φτώχειας» τις οποίες θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας.

Εάν, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ήθελαν πραγματικά να ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα τότε θα δέχονταν την πρόταση του ΚΚΕ που πριν λίγο καιρό συζητήθηκε στη Βουλή και απορρίφθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάργηση του ΦΠΑ στους αγρότες και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την καθιέρωση κατώτερου μισθού στα 1.400 ευρώ και κατώτερης σύνταξης στα 1.100 ευρώ. Χρειάζεται, κατέληξε, μια άλλη πολιτική που θα αμφισβητεί τις αιτίες της κρίσης, που θα οδηγήσει σε απειθαρχία και ρήξη με τον ευρωμονόδρομο, που θα οδηγήσει σε εμβάθυνση του ταξικού προσανατολισμού του κινήματος μέχρι την εργατική εξουσία και την λαϊκή οικονομία.

Στην ίδια ρότα

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Λέγκας ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής συγκυρίας και είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί την πρόταση νόμου η οποία κοστίζει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Με το επιχείρημα ότι δεν «μπορούμε να πούμε όχι σε μια πρόταση που βοηθά τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους», τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη. Σημειώνεται ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν είχε καταθέσει πρόταση νόμου, ζητώντας ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ύψους περίπου 250 ευρώ, το οποίο μάλιστα θα δινόταν σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα των κριτηρίων της Στρατηγικής της Λισαβόνας για το επίδομα ανεργίας. Υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε και ο ΛΑ.Ο.Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ